Restoran za krštenja

Posebno emotivan dan za svakog roditelja je krštenje deteta. Dešava se samo jednom u životu, pa se ništa ne prepušta slučaju.

Da bi dan protekao savršeno, potrebno je da roditelji obezbede sve kako bi se ispoštovali običaji, ali i da organizuju slavlje koje će uslediti nakon samog čina krštenja.

Šta je krštenje i koji su običaji

Krštenje je rađanje za novi život. Vrši se samo jednom – kao što se fizički rađamo jednom, tako se rađamo i duhovno.

Brojni su običaji vezani za ovu Svetu tajnu koje treba ispoštovati.

Najpre treba pripremiti činiju sa vodom, bosiljak, kadionicu, tamjan i sveću. Takođe i krsnicu - platno bele boje, veličine od jednog do jednog i po metra, u koje se dete uvija posle krštenja. Od te krsnice se potom detetu sašije košuljica, benkica ili jastučić za spavanje. Običaj je u nekim krajevima, da kad počne krštenje, dete se zavija u očevu belu košulju sve dok ne bude kršteno vodom. Bela košulja i krsnica simbolizuju nevinost, čednost i bezgrešnost. Posle krštenja, voda se prosipa na mesto gde se ne gazi, ili se izlije uz neki kalem ili u cveće u kući. Kosica koju sveštenik postriže pri krštenju, stavlja se u vosak, pa na neki kalem, ili se čuva u kući kao uspomena na ovaj veliki događaj u životu deteta. Sveća koja se pali na krštenju, takođe se čuva u kući kao draga uspomena. Uobičajeno je da kum poklanja krstić koji će kumče kasnije nositi oko vrata. Mogu se poklanjati i ikone, brojanice, duhovne knjige, a prema stanovištu crkve, najvažnije je to da duhovni darovi imaju prednost nad materijalnim.
Krštenje prate obavezno i gozbe, svečani ručak, muzika, slavlje. Neki roditelji odlučuju se za intimnu proslavu za mali broj ljudi, dok drugi žele veće slavlje. Zbog toga je veoma važan izbor restorana u kome ćete dočekati goste.
Nije neobično ni da se krštenje deteta i prvi rođendan organizuju zajedno.

Kako da izaberete restoran za proslavu krštenja

Poželjno je da birate restoran koji ima iskustvo sa organizovanjem proslava, pa, između ostalog, i krštenja.

Roditelji se uglavnom odlučuju da budu krativni i prostor posebno ukrase balonima, igračkama, tematskim pozadinama za fotografisanje...

Pošto je reč o porodičnoj proslavi, očekuje se i prisustvo najmađih, te bi bilo idealno da restoran poseduje poseban kutak za decu, odnosno igraonicu. Na taj način mališanima neće biti dosadno, jer ih očekuje puno dobre zabave.

Izbor jela takođe je važan, pa ćete, u dogoovru sa osobljem restorana, izabrati odgovarajući meni za ovu priliku.

Biraćete i muziku za taj dan. Idealno je da bend ima iskustvo sa proslavama kakva je krštenje.

Bilo da organizujete intimniju proslavu ili želite veći broj gostiju, restoran Kristal je pravi izbor za proslavu krštenja, jer Vam nudi dve sale. Malu, kapaciteta do 40 mesta, ili veliku u kojoj možete smestiti do 160 gostiju.

Najmlađi će uživati u igraonici za decu Kristalčić, koja raspolaže 3D toboganom, bazenom sa lopticama, ježevom kućicom, igračkama. Atmosferu će upotpuniti dečja muzika, a Vaše mališane mogu zabaviti i animatori.

U dogovoru sa našim kuvarima napravićete savršen izbor specijaliteta domaće kuhinje u kojima će uživati Vaši gosti.